Batabata a věda

Při hledání přirozeného zdroje bohatého na kobalamin, spíše známého jako vitamín B12, většina lidí zaměří svou pozornost na maso. Protože esenciální živiny obyčejně nejsou přítomny v rostlinách, vegetariáni a vegani tak díky své stravě podstupují riziko nedostatku tohoto vitaminu. Nedostatek B12 může způsobit neurologické projevy od brnění prstů, přes dezorientaci, až po problémy s pamětí.

Mnoho z vegetariánů proto sáhne po umělých náhražkách, nebo různých výrobcích z mořských řas bohaté na B12 jako jsou například tablety vyráběné z modrozelených řas druhu Chlorella.

Nicméně každý, kdo hledá vitamín B12, může nalézt jiný a dokonce chutný zdroj tohoto důležitého vitamínu. Podle studie, kterou zveřejnili japonští vědci mohou některé bakterie působíci při výrobě speciálních čajů produkovat právě vitamin B12. Vědci tak potvrdili značné množství vitaminu B12 v Batabata-cha.

Většina černých čajů jako je třeba Darjeeling a Assam patří do kategorie oxidovaných čajů. U těchto čajů jsou čerstvě nasbírané čajové lístky rozprostírány na sušící síta, takže lístky zavadnou a ztrácejí až 70 % své vlhkosti. Povadlé lístky pak projdou svinovacím strojem (tzv. rollerem). Čajové enzymy uvolněné z buněk v lístcích během procesu začínají oxidovat. Během tohoto chemického procesu se přemění zelené lístky za dobu od 30 minut až do několika hodin na lístky hnědé – „fermentované“.

Během výroby některých asijských černých čajů jsou použity bakterie, které řídí oxidaci. Fakt, že mikrobi mohou uvolnit do lístků další rozdílné složky, přiměl profesorku Hiromi Kittaka-Katsuru z Kyotské Ženské univerzity a její kolegy zjistit, zda by vitamín B12 mohl být jedním z nich. B12 patří mezi skupinu prvků nazývanou korinoidy, jejichž základem je atom kobaltu. Tým pod vedením profesorky Kittaka-Katsury měl již zkušenosti s prokázáním výskytu B12 v tabletách z mořských řas Chlorella prodáváných v asijských obchodech se zdravou výživou.

Nejprve chemici uvařili Batabata-cha. Poté použili dvě rozdílné rozborové techniky k dokázání přítomnosti korinoidů v kapalině. Když vědci prováděli stejné testy pro kyanokobalamin, který je používán jako dietní náhrada pro obohacení stravy, výsledky prokázaly přítomnost těchto korinoidů. To potvrdilo, že jedna ze složek čaje byl vitamin B12.

Nedostatek vitaminu
Pro potvrzení, že tělo rozeznává různé složky vitaminu B12, vědci 6 týdnů podávali mláďatům krys s deficitem tohoto vitaminu k pití místo vody čaj Batabata. Tato zvířata tak vyrůstala na vitaminu B12. Další skupina krysích mláďat s nedostatkem B12 přijímala normální vodu nebo vodu obohacenou o kyanokobalamin.

Testy moči prokázaly, že se hlodavcům píjící čaj snižoval deficit tohoto vitaminu. Zvířata, která dostávala pouze obyčejnou vodu, měla však stále stejný nedostatek vitaminu. „Krysí čajaři“ také vyrůstali mnohem rychleji než ostatní krysy. Vědci z týmu Kittaka-Katsury došli k závěru, že volná podoba B12 v čaji Batata je absorbována mnohem efektivněji než ve formě kyanokobalaminu.

Ve skutečnosti, jak profesorka Kittaka-Katsura řekla serveru Science News Online, testy provedené její skupinou poukázaly na to, že asi 70 % korinoidů v čaji existuje ve formě kyanokobalaminu a zbytek jako methylkobalamin nebo adenosylkobalamin. Tyto dvě formy B12 tělo lehce a lépe přijme a využije. Nicméně, jak dodává, kvůli způsobu, jakým byl čaj pro zkoušku připraven, kyanokobalamin nebyl přítomen. Vědci poznamenávají, že to může vysvětlovat, proč vitamin B12 v čaji překonal jeho syntetickou formu kyanokobalamin poskytovanou jako náhražku pro ostatní krysy.

Poznámka: Pití jednoho či dvou litrů čaje Batabata (v závislosti na síle nálevu asi 20 až 40 nanogramů B12) sice nestačí na plné pokrytí doporučené denní dávky (2,4 mikrogramu), nicméně vědci poukazují na to, že by mělo být možné vytvořit výtažky z fermentovaných čajů jako náhražky ještě silnější než tyto čaje samotné.

Nyní tým japonské vědecké pracovnice pracuje na potvrzení předpokladů o účinnosti B12 v čaji na lidech…

-zdroj : Science news-

Pro čajovny a obchody

  • Chcete-li nabízet Batabata čaj ve své čajovně či obchodě, kontaktujte nás. (viz sekce "prodejní místa")
  • batbatacha.jpg

Batabata a vegetariánství

Každý, kdo hledá vitamín B12 a nechce jíst maso, může nalézt jiný a dokonce chutný zdroj tohoto důležitého vitamínu. Podle studie, kterou zveřejnili japonští vědci, mohou některé bakterie působíci při výrobě speciálních čajů produkovat právě vitamin B12. Vědci tak potvrdili značné množství vitaminu B12 v Batabata-cha.

Více v sekci Batabata a věda...