Tradice a příprava

Čaj Batbata se samozřejmě dá připravovat různými způsoby, na jaké jsou čajaři běžně zvyklí. Můžete ho vyluhovat najednou, či připravovat více nálevů jako třeba pu-erh. Pokaždé obdržíte chuťově i barevně odlišný výsledek. Čaj tak může nabývat podob od světle žlutooranžového nálevu (kratší doba louhování, vícenálevově) přes červený až po temně hnědý (dlouhodobější louhování, jednonálev) a oplývat celou škálou chutí a vůní od ovocně dřevitých, přes chuť kvašených peckovin až po zemitodřevité pu-erhové aroma.

Ortodoxnější čajomilci si jistě nenechají ujít příležitost přiblížit se co nejvíce tradici, která v podstatě dala čaji i jeho jméno, a zkusí si nápoj povařit. (povařením také Batabata získává mnohem větší pěnivost). Jak se Batabata připravuje přímo v kolébce svého vzniku se dozvíte z následujících řádků.

Tradiční příprava
Tradičně, zejména při místních společenských setkáních, se tento čaj připravuje stylem “furicha”, což se dá chápat jako “šlehaný čaj”.

Listy čaje se vloží do lněného sáčku, který se vloží do kotlíku a vaří přibližně hodinu. Vzniklý odvar se po uvaření nabírá naběračkou a rozlévá do misek (v podobném stylu jako u nás více známé chawany na práškový čaj Macha), kde si pak hosté čaj našlehají zvláštní dvojitou bambusovou metličkou (tzv. fuufu chasenem). Díky saponinům obsaženým v čaji vznikne bohatá pěna, která navíc dodá nápoji ještě delikátnější chuť.

Dobrou zprávou je že k dostání je i Batabata sada, která obsahuje vše potřebné pro tento druh přípravy. V jedné úhledně zabalené krabici tak najdete krásně po japonsku vyskládané všechny propriety: Lněný sáček na vaření, metličku fuufu, misku a samozřejmě také sáček s čajem Batabata.

Přestože tradice je k tomuto čaji určitě slušivější, za zmínku jistě stojí, že dnes se začíná Batabata čaj objevovat v Japonsku i jako hotový nápoj v plechovkách.

Pro čajovny a obchody

  • Chcete-li nabízet Batabata čaj ve své čajovně či obchodě, kontaktujte nás. (viz sekce "prodejní místa")
  • batbatacha.jpg

Batabata a vegetariánství

Každý, kdo hledá vitamín B12 a nechce jíst maso, může nalézt jiný a dokonce chutný zdroj tohoto důležitého vitamínu. Podle studie, kterou zveřejnili japonští vědci, mohou některé bakterie působíci při výrobě speciálních čajů produkovat právě vitamin B12. Vědci tak potvrdili značné množství vitaminu B12 v Batabata-cha.

Více v sekci Batabata a věda...